Pages

dah tahu kenapa pelajar JPA di UM sentiasa MISKIN?..

sebelum pergi ke kem FELDA nanti, mat puisi nak tunjukkan sesuatu.

Ramai yang cakap, kenapa pelajar JPA selalu habis duit sedangkan dapat RM5k setiap sem. walhal pelajar PTPTN dapat sikit gila. mat puisi tak nak masuk hal mengenai pelajar yang dapat ptptn tu. memang kasihan..

tapi, mat puisi nak terangkan di sini bahawa ramai rakan-rakan yang asyik membebel kenapa pelajar JPA di UM selalu habis duit sedangkan dapat duit banyak. ha..! nak tahu kenapa?..

tengok ni..!



tengok betul-betul ye..!

mat puisi sedang belajar di UM. UM terletak hampir-hampir di tengah KL bersempadan PJ. 

jadi, semua pelajar IPTA kenalah faham kenapa yurannya begitu tinggi dan kenapa wang kami sentiasa habis cepat. 

KOS HIDUP TINGGI.

mat puisi tak nak ambil tahu kenapa pelajar-pelajar JPA di IPTA lain selalu kehabisan duit. contoh macam UITM. menurut kajian mat puisi, yuran mereka tak sampai RM1k pun. ada tu, bawah RM800. tapi dengan duit >RM4500 tu, macam mana boleh habis cepat?.. 

terutamanya UITM yang tidak terletak di tengah-tengah bandar. entah la ye.. hmm.... 

bukan nak cari kesalahan atau kemudaratan, tapi mat puisi nak terangkan di sini bahawa kepada penerima PTPTN atau bantuan kewangan yang lain, kenalah faham bahawa pelajar JPA di UM hidupnya tidaklah semewah yang disangka. janganlah nak pandang buruk terhadap kami sahaja ya.! haraf maklum.

*mat puisi juga seorang yang boros. ini memang salah mat puisi. bukan sebab duit JPA sedikit. sebab sikap diri sendiri. tapi, itu bukan persoalannya.*

*apa yang penting, mat puisi mewakili kawan-kawan lain yang tertekan dengan perangai pelajar bukan penerima JPA di IPTA lain yang sibuk kutuk-kutuk kami ingin memberitahu kaji dahulu sebelum berbicara*

~~sekian~~

p/s :: bukan nak salahkan UM kerana mengenakan yuran yang tinggi. kami sebagai mahasiswa UM faham sefaham-fahamnya masalah yang dihadapi. 

35 comments:

eqbalzack said...

abg eq setuju 200%!!

Amri Bahruji matPuisi said...

abg eq::> yeah..! jom kite marah dorang ni.. huhuhu

makdara terdiva said...

semoga bijak berbelanja..& study hard !

Amri Bahruji matPuisi said...

kak diva::> thanks.. ;) insyaAllah..

cik panadol said...

biasa la tu, bnyk mana pon loan yang student ni dapat..kalo tak pandai berbelanja pon mesti takkan penah cukup....dah duit ada depan mata kan...pastu nk byr blk sume liat...

good luck to you!

dIng dOng said...

ok la 2....jimat2 sket nti ok la...mmg student boros pun..hehehe...

Amri Bahruji matPuisi said...

cik panadol::. thaks atas nasihat tu.. mngikn kene bagi mak la sume duit tu.. huhuhu

Amri Bahruji matPuisi said...

ding dong::> hheee... jom kite berjimat..;)

fara falato said...

hehe.. kami lagi kesian.. yuran dah setengah ptptn... 1500.. ptptp dpt 3500 je.. kene tolak ngn pendahuluan ptptn lagi.. 500x3sem..
tggal 1500 je.. dahla melaka pon kos sara hidop tinggi.. =(
kesimpulan:: jimat3!! =p

Amri Bahruji matPuisi said...

aku tau.. bdk ptptn mmg kesian.. eh.. mahal sgt ke kat melaka tu?... sewa rumah rate die brape?

I n n z said...

pergh ~ agak mahal yuram UM.
uia baru 1.2k .

hanis aleeya said...

ni student UiTM datang.

PT nis dapat 1750 je satu sem.

590 bayar yuran.
500 bayar rumah.
baki (RM660) utk benda2 lain. makan pun tak cukup kut.. 5 bulan study, takkan makan RM3 sehari. belum nak beli buku lagi.. Nak keluar ke bandar pun selalunya tak ada bas. Mau tak mau kena naik teksi. kalau Arau-Kangar pergi balik paling tidak RM6 seorang sekali perjalanan utk teksi 4 orang.

Rasa2 nis paling banyak pun student dapat PTPTN RM3500 satu sem. mana amri dapat maklumat [>4500] tu? Itu pun student degree. Dip? Tah.. tak kira lak.. lagi sikit la..

Amri Bahruji matPuisi said...

innz::> mmg pun.. sadis tau.. huhuhu

Amri Bahruji matPuisi said...

niera::> owh.. kesiannye.. tp kan, y rm4500 tu, utk bdk jpa uitm la.. btw, same2 la kite susah time study ni.. huk3

misz_nierah said...

amri,same la cm ape yg aku hadapi skrg kt kampus aku. haih,what to do. cuti sem ni keje ;)

Amri Bahruji matPuisi said...

nierah::> kesian.. ko keje mane?

Ampuan Awang said...

Oh um. ada dua orang rasanya tutor ajar bab bahasa dan falsafah aku kenal. apa pun kena tahan dirilah, masa belajar memang begini. jangan jadi macam aku sebab aku ni tak belajar tinggi...

ardinihumaira said...

setuju dengan hanis aleeya... duk uitm arau tu.. pergh.. memang banyak belanja.. belum lagi kalau kita sampai kat kangar pepagi buta, nak balik uitm then hanya naik teksi dua tigaorang... dni pernah kena sampai rm15 sekepala. nak tak nak teksi lain tak ada... naik ajela.. pastu esemennya pula.. tambah2 masa dip hari tu yang ada subjek ais MYOB, fuhhh kene print semua tu banyak betul belanja.. ptptn dni masa dip hari tu berapa je.. seribu lebih. kira boleh belanja guna ptptn tu rm9rts lebih je. tiket, buku, keperluan.. habis juga... licin ptptn dni. hehe.. skang dni belajar guna mara.. hm.. tetap tak cukup sebab yuran dni RM3500 1 semester.. lom masuk benda lain...

ana nur said...

first skali,assalamualaikum..=)
ape yg ak nk nasihat diri ak n smua yg baca termasuk shabat kesygnku nie,tuan empuny blog..okie,nasihatny,marilah kta belajar drpd kesilapan yg lepas..n berusaha utk tdak mengulangi keslpan tersebut..n slamat berjimat utk masa depan..hee~ peace..=)))

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

Hoi,,Hoi,,,Hoi,,,


Huhuhu,,,aku pun SAMA,,,KITA serupa,,,


Dok UM,,,,,Yuran?? Kedabak MAHAL Gaban,,,kekeke

nama je U no1 Malaysia,,,Patotnya Gov tumpu la lebeh ckit,,,

upsss....diskriminasi,,,kakaka...


tolong la kami...kadang2 kami terpaksa makan

nasi lemak maple RM2

noazhatori said...

salam..

am, boros memang ada kat sume orang..

jgn ckp korang, kami student UPNM yg bergaji rm1200 per month ni pun abis duit tiap2 hujung bulan..

makan? free - mess cadet
fees? free - ATM support
tempat tinggal? free - da ada blok penginapan sndri
bil letrik/air? free - ATM support gak


so, mana pg duit kami tiap2 bulan? jgn tnye..sume mmg x dpt jwb....huhu~

♥ FeRra ♥ said...

setuju sgt2!!budk2 uitm plg kaye skali asenye an.huh!dhl yuran mahl.kos sara idop pn mahal

CERITAKU... said...

hehehehe..keh nak lawan nampak..hahahhaa..

Amri Bahruji matPuisi said...

awang::>walaupun x dpt blaja tinggi, tpi y pnting berjaya dlm hidup.. ;)

Amri Bahruji matPuisi said...

rasenye rm15 seorng tu adlh perkara biase je kat sini.. esemen byk tu pn, bese la kan.. ha..! lg pun, mat puisi ckp student uitm y dpt jpa. bukan student uitm y dpt ptptn. sbb student ptptn, sumenye mat puisi tau memang hadapi masalah kewangan..

Amri Bahruji matPuisi said...

atirah::> wah3.. pndai komen ye.. huk3.. baiklah cik akak... saye cuibe.. ;)

Amri Bahruji matPuisi said...

lok::> ko x habes2 ngan gov.. kalu nak diikutkan rm5k tu mmg cukup.. tp kite je y boros..

Amri Bahruji matPuisi said...

ijat::> ala.. tu sume mmg salah ko la.. wakakaka

Amri Bahruji matPuisi said...

kak pera;>> sedeh kan dduk sini.. uk3

Amri Bahruji matPuisi said...

ceritaku::>bukan nak lawan.. nak tnjuk kebenaran..

Eciz said...

peh. sbb tu sangat kesian sama student. penah alaminya.


amri,






































EMSEMNYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!










nak ngurat!

ana nur said...

hik2..mnada pandai komen laa..juz nasihat diri snri n smua yg bca..=)

khalidahmacambaguss~O_o said...

eciz ni mengong arr...aku suka eciz...haha...nasib baik ko pompuan...


amri...bersabarlah....aku selaku budak uitm memang ngaku, yuran uitm yg plg murah brbanding ipta lain...tp duit pinjaman aku cukup je tiap2 sem...siap ada lebih lagi...tau sebab apa?? sebab aku ni berjimat...(plus kedekut)...haha

shamsul shahrizal said...

Clash of clans gems bonus at http://maxclashgems.com This is why some players are so strong! (F3gdb)

shamsul shahrizal said...

Clash of clans gems bonus at http://maxclashgems.com This is why some players are so strong! (F3gdb)