Pages

Tahulah kampung. Mana signal.?!


Kadang-kadang mat puisi geram dengan segelintir pemandu berjentera roda lebih dari dua di Negara Malaysia ini. Tak tahulah bagaimana keadaan di negera luar, tetapi sikap mereka ini sudah melampau.!
Senang sahaja. Nak belok kiri, pasanglah signal kiri. Nak belok kanan, pasanglah signal kanan. Kalau nak mati, tak payah pasang signal.! Tetapi semuanya nak hidup lagi. adei...
Sikap pemandu di Bandar dan di kampung berlainan sekali. Jika di Bandar, jarang sekali mat puisi nampak pemandu yang tidak memasangkan signal ketika ingin membelok. Majoriti mereka mematuhi peraturan (dalam memasang signal sahaja). Cuma kadang-kala selalu nampak kekwat pemandu teksi sahaja.!
Namun, sebaliknya di kampung. Dalam cuti semester ini, memang ketenangan dalam memandu yang di cari. Malangnya, dalam perjalanan nak keluar dari kampung nak pergi Bandar tu, mesti jumpa dengan pemandu kenderaan yang tidak tahu apa erti signal.
Sewenang-wenangnya belok ke kiri dan ke kanan tanpa memasang signal. Tidak hiraukan pemandu yang lain di belakang. Mat puisi kadangkala terpaksa brek mengejut akibat si dungu ini. Tahulah tak ada polis di sini, tak seperti di Bandar, tetapi keselamatan pengguna jalan kampung kenalah diberi keutamaan.
Kalau motosikal tak pandai memberi signal tu tak mengapalah. Kadangkala kenderaan mereka ini buruk. Lampu rosak. Paling tidak pun, terdapat sebilangan mereka yang tiada lesen dan tidak tahu undang-undang. Tidak mengapalah. Ada juga mereka yang tua dan masih budak sekolah lagi. Boleh dimaafkan.
Tetapi, masalahnya ialah kalangan pemandu kereta, lori, dan bas ini 2X5 juga. Tak pandai nak bagi signal belok. Takkanlah mereka tiada lesen. Mustahil. Mesti mereka dalam lingkungan kebenaran JPJ yang layak untuk memandu. Lagi pula, pemandu ini seperti mat puisi. Seorang anak perantauan dari kampung yang bermastautin di negeri orang dan pengguna tetap jalan raya besar. Pasti sudah lali dengan undang-undang.
Mungkin mereka penat nak bagi signal..???. mungkin juga mentol
kenderaan mereka terbakar..???. atau juga mereka ini memang 
dungu..!!!.
Mat puisi berpesan kepada diri sendiri dan pengguna jalan raya mahupun jalan kampung, janganlah malas nak bagi signal belok ke kiri dan ke kanan, kerana tindakan dungu kalian akan membawa padah kepada pengguna jalan yang lain.
Kalau nak bawak laju melebihi had laju pun tak mengapalah, kalau mati masuk gaung, salah sendiri. Hahaha..
 Ini bukan kampung mat puisi tau. ini gambar dari atok google.

2 comments:

Encik Tikus said...

itulah dekat kampung,di tambah kalau takde lampu,lagi merbahaya..

Amri Bahruji matPuisi said...

encik tikus::> mmg bahaye... tapi skang ni, kalu malam2, kampung da x rmai bawak moto, keta... selamat la sikit..