Pages

countdown :: hari 1 lagi..! --seronok ke menjadi 20 itu--

pejam celik.. pejam bukak. pejam kuncup. 
pejam kembang. 

alam sekelip mata sahaja mat puisi sudah menjadi dewasa. dalam erti kata lain, melangkaui usia 20 tahun.

 ''great 20''

bukan apa, pelbagai rintangan dan cabaran yang perlu ditempuh dan kadangkala mereka dah lama tunggu kita untuk mereka campak dan templak dengan beribu-ribu tujahan. 

adoi.. pasti menyakitkan. tak sanggup menghadapinya. 

hmm.. setelah dikaji, mat puisi dapat menganalisis bentuk cabaran yang akan dihadapi semasa melangkau usia great 20 ini.

1. masalah kecelaruan nafsu

memikirkan bagaimana nak kawal nafsu agar dapat berselindung dari melakukan perkara-perkara yang dapat menjadikan kita lalai. seperti minum arak, clubbing, dan pelbagai lagi. memang sukar untuk menghalangnya, tapi mencuba untuk menjauhkannya mungkin boleh. ;) InsyaAllah.

2. masalah kewangan

perbelanjaan hidup di university of money atau universiti of malaya ini sangat tinggi. perlukan pengorbanan untuk tidak makan dan tidak shopping. bukan itu sahaja, selepas tamat pengajian nanti, perlu memikirkan kelangsungan hidup sebagai seorang graduan yang akan bekerjaya. cari makan oi..!

3. masalah tempat tinggal

mat puisi sekarang ini tak boleh nak duduk dengan keluarga lagi. kena ada rumah sendiri. org putih cakap, kalau da umur 18 tahun, mesti kena ada rumah sendiri. masalahnya, dah nak great 20. baru terkial-kial cari rumah. hahaha. lagi pun, tak boleh nak bergantung hidup dan tinggal dalam rumah keluarga lagi. mesti ada tempat tinggal. maka dengan itu, kenalah cari rumah..!

4. masalah rumah tangga

cewah..! bunyinya mcm dah berkahwin saja. huhuhu.. memang mat puisi nak kahwin.! sedang mencari calon. ;) sudah pasti mat puisi akan berkahwin dalam lingkungan great 20 ini. nanti dah late 30, mcm dah tak best je. dah tua. hahaha. tapi bukan senang, nak fikirkan calon dan kelangsungan hidup akhir hayat nanti. susah.! tapi seronok.!

5. masalah peribadi

mungkin masalah ini tidak terlalu ketara atau mungkin sangat jelas terpampang dalam hidup mat puisi. memang diri ini mengakui bahawa peribadi mat puisi tidak terlalu baik. macam-macam mat puisi buat. terlalu peribadi untuk menceritakannya. mungkin ramai yang sudah mengetahui, jika diperhatikan betul-betul dan memahami benar-benar hati ini, kalian akan tahu sisi diri yang sebenar.  jadi, biarlah peribadi ini mat puisi simpan sedalam-dalamnya. mungkin perubahan perlu dilakukan dalam menjalani hidup great 20 ini.

6. masalah kerjaya

dalam lingkungan 20-an inilah merupakan titik tolak untuk kita memilih kerjaya yang paling sesuai untuk kita. berdasarkan misi mat puisi jujur mengatakan, cita-cita mat puisi adalah pendidik dan ahli perniagaan yang berjaya. jadi, keresahan berlaku kerana menjadi seorang pendidik (pensyarah) pasti sibuk dengan tugasan di pejabat dan kuliah. mungkin tiada masa. ya, mat puisi tahu sudah ramai pensyarah yang mempunyai perniagaan sendiri. bahkan itulah yang menyuntik semangat untuk lebih berjaya. InsyaAllah

setakat itu sahaja cabaran dan masalah yang mat puisi jangka akan ditempuhi pada masa hadapan. pasti ada lagi cabaran yang perlu ditempuhi. 6 masalah ini sebenarnya yang bakal berlaku pada diri mat puisi sendiri.

mat puisi pasti memang ada masalah luar yang sedang menanti. bersiap sedialah..! ;)

p/s :: lagi beberapa jam sahaja untuk menyambut kedatangan itu..!

percayalah..! mat puisi memang tak handsome.!

14 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

wah!!! happy becoming besday ya...t dah masuk hari nye baru wish pepanjang

Hafiz Bin Hamid said...

20..huhu..apepun..yg ringan same dijinjing, yg berat same dipikul..kalo ada prob, family dan kawan setia mcm aku ni..sentiasa di sisi mu..
idup mat puisi... !

Amri Bahruji matPuisi said...

hawa::> tanks.. terharu.. huk3..

hafiz amid::> tanks beb.. terharu.. nak nanes ni..

EnhafF WajDi said...

apa r ko merepek dlm blog ko ni mat puisi oi!

Amri Bahruji matPuisi said...

asri::> hahaha... suke ati la.. aku x kuarkan lagi sisi matang dlm otak aku.. or ko tu y x tgk habis blog aku.. hua3..

EDDY DY said...

happy birthday....20? masih muda tu....

Amri Bahruji matPuisi said...

eddy::> terima kasih.. ;).. mgm stil muda..tapi dah rase tua ni.. :D

eqbalzack said...

abg eq 35 relax je...hehe

Amri Bahruji matPuisi said...

abg :: huhuhu... tu otai namenye.. :D

tieha ismail said...

amri ko makin tua....
huhuhuhuhu
neway epi bezday....
laki makin tua makin laku...
tp pompuan...???
huhuuhuh

Amri Bahruji matPuisi said...

fatiha::> hua3.. x mo jdi tua.. huk3.. tanks w d wish..;). xpe2.. ko g la menggoda mane2 lelaki y ade.. msti laku.. hua3..

hans said...

ko rasa sedih tak umur ko dari belas2 bakal jadi puluh2?
hoho

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

amri muda tapi boyooooottt,,,,
haha

eheh jangan marah aku,,

mai lawat blog aku,,,

ade bende mnarik tok ko

http://econpolics.blogspot.com/2010/05/anugerah-dari-seorang-sahabat.html

Amri Bahruji matPuisi said...

hans::> xde la.. rase lebih matang..huhuhu

lok::> sengal ko..! mane ade boyot.. jap2.. aku tgk ni